LED belysning

Let there be light!
Jävlar!!!… ursäkta inte uttrycket – så vackert. Synd att inte ens hälften av upplevelsen går att förmedla på bild eller film. Försöker dock så gott det går ändå att bjuda på en del bilder och lite film i det här inlägget. Först en liten presentation av själva LED belysningen. Efter många om och men blev det överraskande ett inköp på hemmamarknaden. Var länge helt inne på en beställning från USA då marknaden för LED både är betydligt större och mer prisvärd/billigare än här hemma. Kanske, eller inte. Summa summarum med frakt och tull mm så är det nödvändigtvis inte så, möjligen plusminusnoll beroende på vad man vill ha. Gjorde ett europeiskt försök också men utbudet krymper och priserna ökar. Kina är stora på LED och utbudet på eBay är enormt och ibland nästan eller gratis frakt – dock väldigt svårt att få ett kvalitativt grepp om utbudet och lätt att bli förvirrad.

Kändes skönt att hitta ett bra alternativ här i Sverige. Med nära kontakt med försäljaren och garantitrygghet – enklare att lösa eventuella problem mm. Märket, eller produktnamnet på LEDen är JMB och är ett Holländskt företag med inriktning på akvariebelysning. Hemsida här JMB Aqualight (tyvärr bara på holländska – använd Google translate så fattar du lite mer). Holland liksom Tyskland är ett gigantland inom akvaristik, så magkänslan fick mig att må bra. Att jag läst positiv kritik på NCS (Nordiska Ciklid Sällskapet) forum, samt några andra utländska forum, gjorde ju inte saken mindre attraktiv. Återförsäljare här i Sverige för JMB är Aquatropic i Sala. Sidan saknar webshop och inget på sidan antyder att han säljer JMB’s Aqualights, men så är det och Janne som driver stället var oerhört snabb och trevlig att ha och göra med. Köpet gjordes upp via mailkontakt och leveransen tog bara 2 dagar.

20140204-111441.jpg

I valet och kvalet hur lång ramp jag skulle köpa och vilken konstellation vitt/blått föll valet efter lite råd och rön på en 60cm med ration 4/1 – vita/blå. Totalt 18x1w dioder, 15 vita på 12000 kelvin och 3 blå på 450-470 nm. Alltså ganska så svalt och djupvattenlikt ljus, åt saltburkshållet till. Ser man på bilder och filmer från Tanganyika (och Malawi) ser man att vattnet ofta drar åt det blå hållet ute på djupare öppet vatten. Så ett kallare ljus känns helt biotopriktigt. Dessutom ville jag få det lite mörkare ut mot kanterna för att förstärka känslan av djup och klippskreva. Till det här funkade 60cm helt enkelt utmärkt perfekt att återskapa. Visste inte helt säkert vad jag behövde för att uppnå den hör effekten, men det blev i princip bulls eye. Möjligen något lite mer ljus och åt lite röda nyansen att spela med. Så framöver kanske jag kommer att komplettera med en vit/röd kombination. Enbart för den lilla, lilla extra piffen. Nördigt så det förslår.

Jag har nämligen försett mig med den förnäma möjligheten att kunna styra ljusflödet med en ”controller”. Så mer ljus behöver inte betyda mer, än bara lite, eller mycket. En eller två LED ramper betyder alltså inte per automatik dubbelt så mycket ljus, annat om jag vill uppnå det. Dessutom kan jag numera styra ljusflödets intensitet med fem olika scenarier under dagen. Det sägs att controllern även ska kunna programmeras för soluppgång och solnedgång med upp till 1 timmes fördröjning till max/min. Men jag har inte lyckats klura ut hur tusan man gör det än. Tyvärr enda minuset i det här paketet – att controlletn är jvlgt opedagogisk och jag tvivlar på att den där solupp och nedgången verkligen finns där. Nu när jag väl lyckats programmera dagscykler är jag däremot väldigt belåten och ser faktiskt ett större mervärde i den funktionen än sol upp/ned, att jag inte bryr mig om det faktiskt. Att kunna styra ljusintensiteten är både snyggt och praktiskt. Naturligtvis går det att styra ljuset manuellt efter önskemål när helst man känner för det också, med hjälp av en liten fjärrkontroll. På 10% av max ser det ut som sen kväll med solupplyst horisont och månen har börjat reflektera sitt svala sken. Har dock fortfarande mitt blå nattljus igång framåt småtimmarna efter att ljuset slocknat.

Monteringen var ett litet tänk och tänk och fundera innan det lös till i huvet på mig hur jag kunde göra, det enkelt för mig dock enbart provisoriskt, men väldigt smart, om jag får tycka det själv. Fast jag var beroende av ”man tager vad man haver” eftersom jag inte kunde komma fram till hur jag ville lösa det och eventuellt behöva köpa för ting. Helst ville jag komma på enklast möjliga – att behålla befintliga rampsystemet med luckor och allt. Annars är ett framtida mål sannolikt att bygga en helt ny ramp, eller modifiera den befintliga. Det blev en variant av det sistnämnda tills vidare.
– Bort med främre lysröret, plugga igen hållarna med ett perfekt passande plaströr i vardera ände snittade med skåror, en tillsågad gardinstång nedstoppad i skårorna på plaströren och buntband som stabiliserar. Och två buntband som håller fast LEDrampen i gardinstången – justerbar i längsled och lite vinklingsbar i via plaströren i lysrörshållarna. Funkar perfekt och befintliga rampen är helt intakt.

20140204-111627.jpg

Det är ganska fantastiskt att det kan komma så mycket ljus från en så lite kompakt LED armatur. Ok för krävande växtakvarister räcker det sannolikt inte, utan då behövs kanske både två och en till. Plus inslag av rött färgspektrum, men vit/röd kombo finns också, liksom varmare kelvin för den som önskar det. Men till biotoper som saknar eller dekoreras med inte särskilt krävande växter som Javaormbunkar, Anubias osv räcker det här ljuset gott och väl. Jag mäter ljuskvalitet i ögonfröjds kudos och mätt och mått på den skalan ligger den här LEDen i toppklass. Mätt i andra siffror så är en annan stor fördel elförbrukningen. Mina två T8 rör drog tillsammans 76 watt. Den här LED rampen drar 18 watt – en vinst både för mig och miljön.

Nu sitter jag här och glor så ögonen tåras så fort jag får chansen, och känns som jag inte kan få nog av hur underbart vackert ljus kan se ut. Jämfört med hur vanligt lysrörsljus ser ut är det här trolsk magi. Ljuset lever och allt i akvariet ser mer levande ut, inte bara fiskarnas färg, mönster och nyanser kommer fram på ett helt annat sätt. Allt ser organiskt ut, krispigt, kontrastrikt och gnistrar som kristall. Vattnet ser klarare och friskare ut och ytvattnets rörelser glittrar och dansar över sand, stenar och klippbakgrunden.
En bild på Paracyprichromis nigripinnis ”Blue Neon” som får en helt annan lyster i det här LEDljuset. Det här är ljuset för nigripinnisar, helt klart. Med en tint av LED med rött inslag kan jag ana det optimala ljuset för denna fisk. Märkligt nog och trots det svala ljuset och snålt inslag av rött i ljuset lyser dess röda bottenfärg igenom.

20140204-113454.jpg

Före och efter bilder – Övre bilden: Lysrör, Sera Brilliant Daylight 6000k och Sylvania Aquastar 10.000k. Totalt 76 watt.
Nedre bilden: JMB ip68 Aqualight 4/1 (vit/blå) – 12.000k och 460-470nm. 18 watt

20140204-112554.jpg

20140204-112653.jpg

Lysrör sprider ljuset vilt omkring sig i alla riktningar. En reflektor fokuserar och förbättrar ljuset påtagligt, men inte i närheten av hur ett bra LEDljus kan. Med LED riktas ljuset distinkt och faller mer likt solens strålar ner i vattnet. Lysrörsljus blir ofta ganska platt, livlöst och tråkigt. Enda nackdelen, som dock kan vändas till fördel, är att LED saknar samma breda spektrum som lysrör kan erbjuda. LED har ganska snävt färgspektrum, så 12000k har inte alls samma omfång som ett likvärdigt lysrör kan uppnå. Tex kan sällan enbart vita dioder uppfylla växternas behov fullt ut eftersom det kommer saknas tillräckligt mycket av rött och blått. Därför brukar LED armaturer ofta kompletteras med färgade dioder med önskvärda våglängder. Fördelen med detta är att färgspektrat peakar precis inom det omfånget där tex växter eller vissa koraller behöver för optimal utveckling. Samtidigt som ”onödigt” färgspektrum skalas ner – ljus som faktiskt kan ha onödigt positiv effekt på diverse alger som man inte vill gynna. Inte ovanligt att LED belysta kar faktiskt får mindre problem med alger (LED optimerat för akvariebruk) just för att våglängderna är snävare. Alger är dock inte bara av ondo och en kontrollerad etablering av vissa alger är enbart positivt och önskvärt ibland. Själv vill jag ha lite symbiotisk tillväxt av sunda alger i mitt kar. Det ligger tex i mina hästnosars natur att beta alger och dom behöver det för optimalt välbefinnande. Sen tycker jag att viss algtillväxt i karet enbart är snyggt och ser mer naturligt levande ut. Återstår att se hur det här ljuset inverkar algtillväxten. Har dock redan nu märkt att de mindre önskvärda algerna åt cyano och slemhållet (dock inte någon nämnvärt störande omfattning) har börjat backa och försvinna – så den sorten trivs uppenbarligen inte så bra under det här ljuset. Hur min javaormbunke kommer att trivas återstår att se. Vallisnerian bryr jag mig inte om, den ska bort sen ändå, dock intressant att se hur den kommer trivas (behåller ett tag till för att notera trivseln).

En fördel och nackdel med LED är påtagligt lägre värmeutveckling. Vilket betyder att mer ljus per watt och mindre energispill i form av värme – mer energieffektivt. Det här är bra i kar som kräver mycket ljus, som tex krävande växtkar och saltvatten med ljuskrävande koraller. I mindre ljuskrävande kar däremot betyder det mindre uppvärmning på köpet. Visserligen har jag noterat lite temperaturfall nu under vintern och tänkt skaffa en värmare oavsett (brukar hålla sig på ca 24 grader utan extra värmekälla), men efter att jag körde igång med LEDljuset började temperaturen krypa under 23 grader. Så det blev att investera i en värmare. Passade då på att lyxa till miljön för fiskarna och höjde till ca 26 grader. Ljuset och värmeökningen har trollat fram ett betydligt livligare och mer intressant beteende hos fisken efter detta.

Som den uppmärksamme du nu är noterade du säkert att jag nämnde ”produktnamn” tidigare. JMB tillverkas nämligen vare sig i Holland eller är något märke på LED belysningen. Det är enbart ett företagsnamn som kallar en produktlösning tillverkad efter specifika önskemål, för JMB. Belysningen kommer, inte särskilt överraskande, från Kina ursprungligen och tillverkas av ett företag som heter Jiangjing som är specialiserade på belysning inom en rad områden, bland annat akvaristik. Vilket inte på något sätt förändrar produktens kvalité. Det är ofta så hör det funkar. En snabb titt på alla LED lösningar och du kommer snart notera att många olika märken och modeller med största sannolikhet kommer från några samma fabriker som fått olika namn och kanske lite olika utföranden. Beställningsjobb helt enkelt.

Det här blev jag varse om och blev nyfiken på när jag fick ett meddelande från en person i gruppen Akvarister 2.0 på Facebook. Det visade sig senare att den här personen driver ett mindre akvarieföretag som heter Akvarieplantor.se Akvarieplantor.seoch han säljer i princip samma LEDbelysning, bara i något annorlunda utförande. Fast i namnlöst utförande och betydligt mycket billigare dessutom. Dock inte just det utförandet jag ville ha. Kanske kan det vara så att JMB som märke köpt specifika lösningar som skiljer sig från grundutförandet och därför något lite dyrare, inklusive att då JMB som produktnamn och företag vill tjäna lite pengar på det också. Något som varken stör mig eller känns konstigt. Sånt är konsumentlivet. Trots några hundralappar mer är jag mer än nöjd med just det ljuset jag fått, ångrar inget och värt vartenda öre.

LED is da shit! 😉 Några korta klipp på fiskarna och karet i nya vackra LEDljuset. Tyvärr försvinner en hel del av det högkvalitativa intrycket bort i kameran (filmat med iPhone) och ytterligare försvinner i videoprocessen. Så det här visar bara knappt halva intrycket hur snyggt och läckert ljuset faktiskt ser ut i verkligheten.

En till, med fokus på Paracyprisarna

Lämna en kommentar