Trädgren i Tangakaret

Det ramlade ner en trädgren i mitt tangakar. Det kan hända i sjön också. Även om det inte hör till vanligheten att ciklidister som huserar Tanganyika och Makawisar brukar inreda med grenar, men börjar bli mer vanligt. Av någon traditionsbunden anledning har det inte ansetts helt biotopriktigt med rötter i ett Rift Valley akvarium. Eftersom vattnet i Tanganiykasjön är extremt unikt för en sötvattenssjö finns även en omotiverad rädsla för att PH värdet och hårdhet ska påverkas negativt. Visst, den risken finns. En rot är en rot är inte bara en rot som alla andra. Det är inte bara att stoppa ner vad och hur som helst och tro att ingenting kan hända. Olika rötter kan påverka vattenkvalitén väldigt olika, hur och varför beror på en massa aspekter. Generellt kommer dock en rot inte påverka PH och hårdhet nämnvärt, speciellt inte om man ser till att buffra PH med exempelvis bikarbonat – vilket är vanligt hos folk som håller TA fisk. Har man dessutom kalkhaltigt material i vattnet/filtret kommer detta hjälpa till att balansera PH och hårdhet. Om PH sjunker utökas utsöndringen av kalkhaltigt material och förhindrar således drastiska förändringar. Så mycket lägre än PH 7 tror jag inte det är möjligt att uppnå om man sköter sitt vatten (inkl. regelbundna vattenbyten – 25-50% i veckan). När jag mätte vattnet dagen efter var det ingen skillnad alls mot innan – PH 8,3 och Kh 12. En del är även oroliga för att få te-färgat vatten, vilket inte är helt optimalt önskvärt i ett TA kar. En risk som finns men inte nödvändigtvis, min har inte färgat av sig det minsta. Har man möjlighet så kan man låta rötterna ligga i blöt en längre tid och färga av sig.

En rot behöver inte alls köpas i en butik för att funka. En rot som du hittar ute kan funka lika bra, eller bättre. Mer att välja på och inget svinn i pengar om roten känns fel – bara att släpa hem välja och vraka, betydligt mer kreativt och fritt utan frustration över att rotjäveln blev helt fel. Så vad för slags rot ska man välja då. Färska grenar/rötter är förstås inte helt optimalt. Dom kommer definitivt släppa ifrån sig en massa organiska ämnen och bråka med vattenkvalitén under nedbrytningsprocessen. Dessutom ska du undvika barrträd eftersom dessa kan utsöndra vissa ämnen som kan ställa till det. Annars ska dom flesta vanliga lövträd fungera bra.

Det du vill ha är en hyffsat stendöd rot/gren men som fortfarande är fast och hård och inte porös och smulig (börjat komma lite för långt i förmultningsprocessen), samt lukta naturligt fräscht – alltså frisk naturlig skogsdoft ungefär. Om du hittar en gren på land eller i vatten spelar ingen roll. Fördelen med en rotgren som legat i vatten eller sankmark är att den redan är vattenmättad och har väldigt liten eller ingen flytkraft kvar. En landrot kan ta uppemot ett halvår innan den sjunker. Ett tips för en sådan rot är att tvinga ner den med hjälp av sand i plastpåsar som tyngder, kila fast den med hjälp av stenar eller vad som helst för idé som kan dyka upp. Min rot hade knapp flytkraft och det räckte att klyka fast två utstickande grenar runtom en sten för att hålla den kvar. Jag hittade min grenrot (troligen en rotdel från björk) i ett vattendrag och mitt i ett flödande mindre vattenfall. En rot som legat och spolats en längre tid i vatten känns personligen som ett av de mer optimala omständigheterna kring valet av rot.

20140110-113817.jpg

Rötter kan dock, hur döda dom än må uppfattas, börja leva efter en tid och utsöndra diverse organiska ämnen. Allt beror på en massa aspekter som tex var roten har legat, vad för träd och hur långt gången förmultningsprocessen gått medmera. Det är tex inte ovanligt att diverse vita och slemmiga beläggningar dyker upp på grenar och rötter (det här kan även hända med köpta rötter i en akvariebutik). I dom allra flesta fall är det här helt ofarligt för fiskarna. Men det är viktigt att hålla koll på hur fiskarna mår när ett sånt här utbrott sker eftersom det indirekt kan påverka fiskarna negativt. Processen kan skapa syrebrist i karet om reaktionen blir kraftfull – men få inte panik, bra syresättning/vattencirkulation och kanske lite tätare vattenbyten råder bot på problemet och med tiden kommer såna hör beläggningar att försvinna. Håll dock ALLTID koll på hur fiskarna verkar må och trivas när du stoppar ner en rot eller gren i akvariet. Det finns ingen garanti eller regel utan undantag att en rot är helt harmlös och ofarlig. Även om risken är ganska liten så kan man aldrig vara helt säker på att en reaktion är ofarlig.

Lämna en kommentar